Chili Fan

- Danske Chili Entusiaster


Chilidyrkning under LED-lys

- Af Anja Egeriis (LED-dyrker)
Jeg var træt af at få modne frugter så sent, så jeg har brugt rigtig meget tid på nettet for at finde den helt rigtige løsning. Der var ingen tvivl om, at det skulle være LED (Light Emitting Diode - en lysdiode), da jeg ikke synes, at det er rimeligt at bruge 4-600 W, bare fordi man vil dyrke et par planter til sit drivhus. Jeg har også set på lysstofrør til planter – har faktisk en lampe, som jeg købte sammen med mit drivhus, men synes, at LED var meget spændende, så det måtte jeg prøve!

Jeg såede chilifrøene d. 20. december, og de første begyndte at spire efter omkring 10 dage. De ville nok have spiret hurtigere, hvis de havde fået undervarme, så til næste hold hentede jeg min varmemåtte ind, og det hjalp!

De små planter blev placeret ca. 30 cm under de to 15W spots, som jeg havde købt hjem fra England sammen med en 50W UFO til drivhusplanterne. Spotsene lyser rødt/blåt og er lige til at skrue i en almindelig fatning – superlet!

Planterne voksede lystigt, og jeg kunne hurtigt konstatere, at der skulle mere lys til – der var lidt for mange frø, der var spiret Så denne gang prøvede jeg at bestille på Ebay – troede, at de også skulle komme fra England, men det viste sig, at de kom fra Kina, så det kostede lige en gang told oveni. Men de var stadig billige i forhold til dem, som man f.eks. kan finde i Sverige. De er muligvis af en højere kvalitet, men jeg har ikke råd til at finde ud af det!

Jeg fik to rød/blå spots mere – men det var heller ikke nok efter et par måneder, så jeg bestilte to rent blå spots fra England, da jeg i mellemtiden havde fundet ud af, at det blå lys var godt til de helt små spirer, da det fremmer blad- og grenvæksten.

Og så satte jeg tingene i system: Først det helt blå lys til de nyspirede planter – dernæst det blandede røde/blå til de lidt større planter, da det røde lys fremmer blomstersætningen. Lyset skal hænge ret tæt på planterne, så et 15W-spot dækker ca 60 x 60 cm.

Her vil jeg så lige indskyde noget, der slet ikke har noget med lyset at gøre Jeg fik selvfølgelig bladlus i rå mængder, da planterne var ret små, og jeg vil jo ikke give dem gift, så jeg satte nyttedyr ud. Så jeg var bestemt ikke alene på kontoret, men de gjorde deres arbejde godt og er siden flyttet med ud i drivhuset, hvor de holder bestanden nede – rigtig god og nem løsning!

I starten af april var planterne principielt store nok til at flytte i drivhus – men det var jo stadig hundekoldt, og jeg var nødt til at beholde dem inde Så jeg måtte ud i drivhuset og hente min 50W UFO (også LED med rødt/blåt og en smule hvidt lys) ind, som havde givet lidt ekstralys til mine overvintrende planter i drivhuset siden november. Den placerede jeg over de største planter, mens de ventede på at flytte ud.

Omkring midten af april gik det dog ikke længere, jeg kunne ikke komme rundt på kontoret for planter – de tidlige tomater og nogle af chilierne/pebrene blev rykket ud i drivhuset, og jeg satte varmen derude til minimum 7 grader. Nogle gik lidt i stå, men det var kun midlertidigt, og i løbet af 14 dage voksede de lystigt derude.

Min konklusion er, at jeg har fået en samling supergode planter, som lige nu (27.7.10) bugner af frugt, og jeg har vel høstet de første ikke helt modne frugter for 3 uger siden. Så missionen lykkedes – jeg får en dejlig lang høstsæson, da jeg holder drivhuset frostfrit, så den største udfordring bliver at holde styr på fugten derude til efteråret!

Jeg svarer selvfølgelig gerne på spørgsmål – men helst i Chilifans forum, så alle kan få glæde af det! Jeg har oprettet en tråd under Dyrkning, der hedder Plantelys, så hvis I lægger evt. spørgsmål der, er det let at finde, når det skal bruges

Jeg vil dog kun svare på helt praktiske spørgsmål – jeg har selvfølgelig checket, at mine lamper har de bølgelængder, de skal have, men ud over det er jeg totalt unørdet, så hvis I vil grave mere i den del af det, er der uendelige mængder at læse på nettet, stort set det hele på engelsk. Og check evt. cannabisdyrkernes hjemmesider. De har altid været langt fremme mht. brug af plantelys, da de jo helst gemmer deres planter væk i skabe og kældre

Og en ting mere – hvis vi finder på noget fælleskøb til efteråret, kan vi få lidt rabat! Jeg har checket med det sted, hvor jeg har købt ind::

http://easygrowled.com/