Chili Fan

- Danske Chili Entusiaster


Hsten - frugterne er klar, s hvad nu?

Af Kim Schulz
Dine chilifrugter hænger flotte og modne, så hvad gør du nu? Som det første skal du jo have plukket frugterne. Dette gøres lettest ved at benytte en havesaks til at klippe frugtens stilk over ca 1-2cm over frugten. Ved at gøre det på denne måde, så skader du ikke planten så meget og du kan derved være heldig at den sætter endnu en omgang blomster med efterfølgende chili frugter.
Når nu du har dine chilier fri af planten, så skal du til at finde ud af hvad du vil gøre med dem. Er du lige som mig, så har du alt for mange frugter til at du (trods din glæde for chili) kan nå at spise dem allesammen inden de begynder at blive dårlige. Derfor bør du overveje at gøre en eller flere af følgende ting.

  • Tørre chilierne
  • Fryse chilierne
  • Sylte chilierne

Det er ikke muligt at gøre alle tre ting med alle chili sorter, så derfor skal også tage sorten ind i betraktningen når du vælger hvad du vil gøre.

Trring af chili frugter

Før du begynder at tørre din chilier skal du lige sikre dig at det rent faktisk kan lade sig gøre med den chili sort du har høstet. For at frugten kan tørre skal det nemlig være en sort der ikke har alt for tykke frugtkødsvægge. Med andre ord vil det sige at en cayenne chili fint kan tørres, imens man bør finde en anden løsning til f.eks. Jalapeños.
Hvis dine chiler er en sort der kan tørres, så er det bare med at komme i gang. Har du kun få frugter, så er alt du skal gøre blot at placere dem på en tallerken uden at de rører for meget ved hinanden. Tallerkenen placerer du så i en solrig vindueskarm, så frugterne får en masse sol og varme. Det kan være en god ide at vende dem engang i mellem. Når de er krympet godt ind og virker knastørre, så er de klar.

Er din høst noget større, så er det oftest lettere at hænge chilierne til tørre på et stykke ståltråd i stedet. Hvis du har fulgt høstningsrådet som jeg skrev tidligere, og derved har klippet frugten af så den har lidt stængel over frugten, så er det helt perfekt til tørring. Du tager simpelthen dit stykke ståltråd og stikker det igennem stilken på chilierne, en efter en.

Når de alle sammen er blevet trådet, så hænger du bare ståltråden op så den er strakt ud. Sørg for at ståltråden er lang nok til at der kan være lidt luft imellem de forskellige chilier, for på den måde at slippe for at de rådner hvor de rører hinanden.

De tørrede chilier kan du enten vælge at hænge op som dekoration (og så bruge dem i madlavningen efter behov) eller du kan vælge at knuse dem til pulver eller flager.
Jeg plejer at putte mine chilier i en lille food-processor og derved "blende" dem til chiliflager (sørg for at få vasket blenderen godt efterfølgende for chilien kan give smag længe efter). Du vil blive overrasket over hvor mange chilier der skal til at lave bare et lille glas chili pulver/flager.

Frysning af chilier

Hvis dine chilier ikke egner sig til at blive tørret, så er det en god idé at fryse dem. Faktisk er netop de chilier som har tykke frugtkødsvægge, de bedste til at fryse ned.
Når du fryser dem, så bevarer de den gode smag og alle vitaminerne.
Hvis du har flere chili sorter så vil jeg foreslå at du fryser dem hver for sig og skrive på poserne hvilke sort det er (og evt. hvor stærke de er). På denne måde kan du let lige snuppe et par stykker af den ene sort og et par stykker af den anden og derved få lige hvad du har behov for, for at kunne sammensætte den perfekte chiliret.
Frosne chilier kan let holde sig et år, så en nedfrosset høst (hvis den er sto nok) kan sagtens holde dig forsynet med "friske" chilier indtil næste høst er klar.

Syltning af chilier

En helt tredje mulighed er at sylte dine chilier. Der findes mange måder hvorpå dette kan gøres, men fælles for dem alle er, at de forlænger holdbarheden på chilierne gevaldigt. Du skal dog være opmærsom på at syltede chilier får en anden smag end den du kender fra den friske chili, så derfor er det typisk også nogle andre retter du vil benytte de syltede i. Normalt så smager de syltede chilier dog helt fantastiske som de er, og kan derfor fint bruges som tilbehør til retter som lige skal have et ekstra pift.
Det er normalt bedst at bruge de lidt mildere chilier når du sylter. Dette er primært fordi at de stærke chilier vil overdøve smagen som selve syltningen frembringer og derved går du glip af denne smagsoplevelse.