Chili Fan

- Danske Chili Entusiaster


Tips og Tricks

Her er et par tips og tricks som måske kan hjælpe dig lidt når du dyrker dine chilier:

  1. Lad være med at overvande dine planter. Dette er en typisk begynderfejl, men det er faktisk noget af det værste du kan gøre mod dine planter. Sørg hellere for at din planters jord bliver holdt lidt tør det meste af tiden - selv om den er tør i overfladen kan den godt være våd nede i potten.
  2. Sørg for at dine chilier får så meget sol som overhovedet muligt. De kan næsten ikke få for meget. Dette er specielt vigtigt i den fase hvor planterne har blomstrer. Hvis dine planters blade begynder at virke forbrændte, så kan det være du skal dække dine planter til i de perioder hvor solen er hårdest (omkring middag).
  3. Så snart dine planter er 10-15cm høje, så er det en god ide at begynde at udsætte dem for køligere omgivelser - bare lidt hver dag. Dette styrker planten og gør at du ikke få en høj tynd plante men en mere busket plante som potentielt kan give flere frugter.
  4. når din plante begynder at få blomster, så er det en god tommelfinger-regel at fjerne de første 7 blomster. Dette piner planten og får den til at producere endnu flere skud med blomster på - og derved flere frugter.
  5. Du kan holde din plante i gang med at producere frugter ved konstant at plukke de frugter der er på planten af. Hvis du plukker dem før de er modne, så vil det pine planten og den vil forsøge at sætte flere frugter. Du kan sagtens eftermodne frugterne i vinduet efterfølgende, hvis bare de er "næsten klar". Dette kan også gøre at din plante fortsætter som flerårsplante.
  6. Hvis du dyrker dine planter indendørs, så kan det anbefales at bruge lysstofrør med ekstra UV stråler i. De kan købes i mange gartnerier/havecentre og i dyrehandler som sælger krybdyr/akvarier. Det er også en god ide at "simulere" den udendørs vind med en bordventilator.
  7. Hvis du vil holde dine sorter rene år efter år, så sørg for at dine planter ikke bliver krydsbestøvet. Dette betyder at pollen fra en plante kommer over i blomsten på en anden sorts plante. Dette kan f.eks. undgåes ved at holde planterne helt adskilt eller ved at dække alle blomsterne (når de er knupper) med f.eks. theposer. Dette kan dog godt blive en omstændig affære hvis man har mange planter, så derfor kan du i stedet købe nogle fine plante-net (til at dække hele planten) hos gartnere og planteskoler.
  8. Hvis du vil være sikker på at næste års planter ikke er krydsbestøvet, så kan du i stedet for at bruge frø, bruge stiklinger fra sidste års planter. Det er vigtigt at stiklingerne får rodvækst hormoner og bliver holdt i et meget fugtigt miljø den første måneds tid.
  9. Har du problemer med at der kommer små fluer omkring dine planter så kan det være fordi din jordoverflade i potten er for våd. Dette tiltrækker fluerne som elsker det fugtige, rådende jord. Vand i stedet dine planter i en underskål, så jorden bliver suget op nedefra.